DZP. megahaverek

"...köszönjük szépen.. ezek vagyunk mi..."

Kvescsön

Akkezdet Phiai.. ..azjóaz?

2008.07.24. 15:31 :: stranger

..a válsz ismét igen.. ..talán egy kicsit több figyelmet érdemelnének a médiától, hiszen lírikai tudásuk már-már költői magasságokba emeli a 2 rímfaragót. Lehet a reppzenét nem szeretni, de a 2 MC úgy csavarja ki a magyar nyelvet ahogy eddig talán senki, ezelőtt a tálentum előtt pedig mindenki csak fejet hajthat:

 

 

álljon a tovább után az est.hu lemezkritikája példaként, alább pedig egy link ahol még számos neves és kevésbé neves kritikus fényzi a 2 phiút, legvégül pedig a bkFM rádió felvétele és riportja a srácokkal!

EstHU


Akkezdet Phiai: Akkezdet
(Wacuum Airs)
Az elsõ magyar független hiphop label, vagyis a Wacuum Airs tudhatja magáénak Magyarország legígéretesebb rapcsapatát, Akkezdet Phiait. Saiid és Újonc duója új utakat mutat a magyar nyelvû hiphop-szövegelésben: ez a street speech amellett, hogy hiteles, még intelligens is, sõt komoly verbális tehetséget, és kísérletezõ kedvet jelez. Kedvencük Parti Nagy Lajos, meg Talib Kweli, jó páros, mindkettõ.

Rendesen egy ilyen debütlemezt kiadó független lemezcég a lokális szakma komoly elismerését zsebeli be. Az Akkezdet albumot már kézbe fogni kellemes, a sci-fi borító kidolgozottságára nem lehet panasz, elkötelezettséget sugall. Kihajtogatható, benne a szövegek, valahogy így kell ezt - és ezt lehet elmondani Bobakrome produceri és mastering munkájáról is, a lemez kimondottan jól szól. Az alapokat Saiid jegyzi, õ szintén jó munkát végzett, és ha a színvonal nem is egyenletes, azért összejöttek gyilkos tételek. A Van gond lassú, masszív elektronikus breakje árasztja a legsajátosabb hangulatot, de a legjellemzõbbek a kövér basszusok, kegyetlenül találó szemplerekkel. Mindjárt a nyitó Akkezdet…, de a Lé, vagy Az elvarázsolt dollár is terrorizálnak, a spangli-témát alaposan körüljáró 2 fél laza, bólogatós cucc, de a csúcs a klasszikus fos – himnusz-flash párosítást hozó Mivel játszol. És akkor nem ejtettünk szót az Oldalwizrõl, amelyben a refrén fúvósrészlete roppant disszonáns az alapdallamhoz képest, mégis – vagy épp ezért – üt. Egy bemutatkozó albumról ennyi kiemelhetõ motívum, több mint tisztességes.

A lemez hosszú, mondhatni tele van, 27 track, ebbõl nyolc skit, ezek viccesek, többségük a Gyûlölet címü francia filmbõl és a zenekar közremûködésével készült Egy hét címû magyar rövidfilmbõl származik, a sokadik hallgatásnál azonban már léptetni kell – ennyi bajunk legyen mindössze. Mivel igazi hiphop a stílus, természetesen a szkreccsekre nagy gondot kell fordítani, Saiid is húz, de a javát Q-Cee, a Vinyl Warriorz DMC-bajnoka hozza, kitûnõen. Élõben az alapok javát egy ideje már bakelitrõl tolja Saiid, profi, nincs mese
Nem használok szalvétát, ha poétát eszek – ez Újonc, a két Szöveges Professzor egyike, velláján a legújabbkori magyar literatúra veleje, Kovács András Ferenc meg Parti Nagy leginkább, ettõl ragacsos a száj. Bejön, hogy az atom sztorit proton-elektron helyett több szóra oszthatom / én csak elragozgatok, amíg te elrágózgatol / nem mondod, hogy csóró a szókészletem… Isten õrizz, hang fennakad, lehelet megszegik, amikor a Bret Easton Ellis-regényekbõl ismerõs yuppie-tematikát meg a Kálvin téri semmihaszna kóválygásokat, az alufóliába csavart eufória élvezetét tárgyalva a bv-intézetek szlengkészlete gyerekmondókákra, samponmárkákra, hazai sztárnevekre rímel, ölelkezve vagy bokorban, többnyire minimum nyolc soron keresztül. A szabad asszociáció képessége egy Freudot is zavarba hozna, talán épp emiatt panaszkodnak egyesek a mondanivaló és a koherencia hiányára. Íme a válasz: kéne már írni valami általánosat / valami elgondolkodtatóan ál-talányosat / mint ahogy általánosba’ / vált a lánymosdó állandó témává… Szerencsénkre a fiúk nem alkusznak: Akkezdet a maga nyelvjátékokra épülõ hasonlataival (kocc a pat-Kán, mint a Dzsingisz, miattam iszol te állat, mint a Junkies – közli Saiid, a másik Phiú) az egyik legviccesebb és legeredetibb magyar zenekar, elsõsorban azoknak, akiknek tele van a pöcsük az utcáról-jövök-és-megmondom-a-frankót típusú hiphop-közhelyekkel - no meg azoknak, akiknek hiányzik az IMMC.
9/10

 

és íme a link: http://wacuumairs.com/waindex.php?show=biogr&artist=Akkezdet%20Phiai

és íme a felvétel: LETÖLTÉS

és íme..

és íme.

Ennyi Duff sört adnánk érte mi: (5/5)
Ennyi Duff sört adnék érte: (5/5)

2 komment · 1 trackback

Címkék: zene video rádió rap akkezdet phiai

A bejegyzés trackback címe:

https://dzonline.blog.hu/api/trackback/id/tr61583657

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Propeller 2008.07.24. 15:38:48

DZP. megaháverek - Akkezdet Phiai.. ..azjóaz?..a válsz ismét igen.. ..talán egy kicsit több figyelmet érdemelnének a médiától, hiszen lírikai tudásuk már-már költői [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ryz 2008.07.24. 22:14:06

Nagyon jó szövege van.

KURTA 2008.08.14. 13:48:45

akkezdet phiai:geci JJJÓÓÓÓ,ISTEN KRÁLY.ÜTÖS KIS MUSIC.CSÓKOLOM ANYÁD LÁBÁT...
KASTALA VISTA
süti beállítások módosítása