DZP. megahaverek

"...köszönjük szépen.. ezek vagyunk mi..."

Kvescsön

A póló hungarikum maradt, avagy Hőstettek 2 (3)

2008.08.24. 19:02 :: menyustraktor

Ha már előző őrjöngésem következménye egy olimpiás poszt lett, most ugyanezt megérdemlik pólósaink, valamint a tegnap sikerrel járó Kovács-Janics kettős is. Utóbbi zsinórban másodszor, előbbi sorozatban harmadszor diadalmaskodott.

 

Haladjunk kronológiai sorrendben. Előzőleg mindenki arra számított, hogy a magyar éremtermelés az utolsó napokban fog megindulni, ahogy ez már-már hagyománnyá vált az utóbbi X olimpiának köszönhetően. A számítások legalább ebben beigazolódtak, az első "Hőstettek" című poszt főszereplői után KOVÁCS KATALIN és JANICS NATASA valami olyat vittek véghez, amire csak a legnagyobbak képesek. Megnyerték a kajak kettes 500 m-es számát a papírformának megfelelően, ezt várta tőlük mindenki, ez volt a "minimum". Valóban? Előtte egy órával nem úgy tűnt. Katinak ugyanis az "aranyfutam" előtt úgy 60 perccel, az egyes 500-on nem jött ki a lépés, mindenki hatalmas megdöbbenésére még a dobogóra sem sikerült felállnia, és már a tengernyi csalódáshoz lassan hozzászokó magyar szurkoló lelki szemei előtt ott lebegett a kettes betlie is. Több, mint szerencse, hogy Kovács Kati nem az a fajta, mint az átlag magyar szurkoló, igazi vérprofi. Ahelyett, hogy összeroppant volna, megrázta magát, és a szintén hihetetlenül erős és energikus Janics Natasával karöltve, szinte dühből megmutatták, hogy azért nem áll minden a feje tetejére még ferde szemmel nézve sem. Jól kapták el a rajtot, és bár tapadtak a lengyelek, fél távnál mégis ők vezettek, előnyük lassan, de biztosan nőtt, és végül egy beülővel sikerült elhozni legalább az egyik, előzőleg biztosnak tűnő, ám ebből kifolyólag annál nehezebben megszerezhető érmet. Legyőzték az ellenfeleket, legyőzték az esélyeség terhét, és, ami a legfontosabb, legyőzték önmagukat, amit olimpkionjaink küzül kevesen mondhatnak el magukról.  

A pólósok igen. Ők ismét megtették a magukét 2000 és 2004 után harmadaszor. Pedig rengetegen féltettük őket. Nem az amerikaiaktól, mégcsak nem is önmaguktól, hanem hát hogy is fogalmazzak.. a sportdiplomáciánk hiányától (a kézis csajok bronzmeccséről szándékosan nem írtam cikket, mert akkor most nyakamon lenne az Ombudsman, a hágai ítélőszék meg a vörös hadsereg együttvéve). Efféle aggályaim a meccs során fokozatosan oszladoztak, előjöttek viszont az ennél jóval egyszerűbb és sportszerűbb félelmeim: Vajon mennyire fog átmenni az akarás nyögésbe? Mennyire fog vérszemet kapni az "amerikai hadsereg" a szerbek megsemmisítése után? Ezek a félelmek az első negyed folyamán érthetővé váltak, ugyanis a jenkik csaknem akartak leszakadni, sőt, Kiss Gergő góljára duplán válaszoltak, 2:1 oda. Majd kettős emberelőnyt kaptunk, és egy pocsék befejezés után végül szó szerint becsorgott a labda a képzeletbeli gólvonal mögé. Az amcsik erre is válaszoltak (2:3), nevezetesen Azevedo, aki ellenfelünk legjobbja volt, ám ezután egy olyan mozdulat következett, amely... pontosan. Ennek megítélését rátok bízom, keresgéljétek, akár youtube-on, akár m1-en, akár máshol. Én csak az elkövető nevét árulom el, tanuljátok meg ezt a nevet, sokat fogjátok hallani, csakúgy, mint ellenfeleink: Varga Dénes. 3:3 tehát. Ezt követően folytatódott az adok-kapok, illetve magyar szempontból : adok-kapok-adok-adok, Kis Gábor (szemfüles szabaddobás), Biros (kissé kiszorítva, de biztosan a kapus keze mellett-alatt), Benedek (a csapat hatodik góljával kiírtott egy pókcsaládot). Első negyed vége, 6:4 ide.Nem nyugodtam meg.  

Úgy néz ki a fiúk egy kicsit igen, vagy csak szimplán lankadt a figyelem, az USA egyenlített. Szívós egy fajta ez a jenki népség.. ezután is, hiába Kásás ziccergólja, Biros pofátlanul zseniális ejtése, a kapuscsere, Azevedóék egalizáltak. Bár elvettek tőlünk egy gólt, valószínűleg a kanadai és montenegrói bírópáros sem egészen tudja miért, jött Kis Gábor zseniális asszisztja után Biros, 9:8-cal megyünk szünetre. Még mindig nem nyugodtam meg.

Merthogy, ígérem, utoljára írom le: az amerikaikak egyenlítettek. A gólgyártás alábbhagyott, mintha mindkét csapat elkezdett volna tartani a másiktól. A lövéseink célt tévesztettek, az amerikaiaké is, ha meg mégsem, akkor Szécsi volt a végállomás. Azért Molnár messziről (!!!) suhintott egyet a jobbalsóba, majd Varga Dani a kapus szeme közé vágta a ziccert, kettővel megyünk, vége a negyednek. És még mindig nem higgadtam le.

Pedig megtehettem volna, mert ezután olyan magyar roham következett, amilyet talán még honfoglaló őseink is megirigyeltek volna. Ráúszás, "döntetlen", játékvezetői labda. Ezután Kásás kapott egy vízfeletti ütést, amelyet nem követett cserés kiállítás. A mieink ettől feldühödtek, emberelőny itt. Kásás hatalmas kapufája után, némi mázlival hozzánk került a labda, és ha már nálunk volt, sakk-mattra kijátszottuk, Varga Dani a befejező. Ezután a tesó, a poszt elején méltatott pimasz, pofátlan, épp ezért zseniális Dénes ismét igazolta szavaimat, 13:9 ide. Majd egy emberelőny, és az addig kissé haloványabb Madaras Norbi felteszi a pontot az i-re. Az amerikaiak még lőnek egy szép gólt, ennyi igazán jár nekik a három negyednyi hősies helytállásért. 14:10 a vége, történelmet írtunk.

Nem volnék korrekt, ha nem írnék pár sort a meglepően korrektül fújó kanadai-montenegrói bírópárosról: tényleg azok voltak. De hát ez kellene, hogy legyen a természetes, mégis, a kézis lányok után, szomorú, de köszönettel tartozunk nekik ezért.

Az amerikaiakról pedig: hősiesen küzdöttek, látszott rajtuk, hogy abszolút nem véletlenül jutottak el idáig, amik pedig sportemberi mivoltukat jellemzik, azok a meccs utáni nyilatkozataik: http://www.nemzetisport.hu/cikk.php?cikk=196821 .

A legjobb alakulat nyert, ez kétségtelen. A póló magyar sport, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy hozzánk hasonlóan a szerbek, horvátok, montenegróiak, spanyolok, és igen, az amerikaiak is büszkék lehetnek vízilabdacsapataikra. Ezen az olimpián több, előzetesen "magyar sport"-nak titulált erőpróbán is besültünk, csak reménykedni tudok, hogy a vízilabda nem fog erre a sorsra jutni Londonra. Erre azonban van garancia, ez ugyanis a 9. magyar olimpiai aranyérem volt a sportág történetében, vagyis ennek a sportnak tényleg párját ritkító hagyományai vannak itt. Ettől még a pekingi eseményeket egy, talán még időben jövő figyelmeztetésnek kell felfogni, melyből reméljük, a megfelelő pozíciókban levők levonják a helyes következtetéseket, és a jövőben kevesebb elhízott taknyost látunk az utcákon, kevesebb pláza épül, több sportpálya, stb..stb.. ez nem a károgás helye, ezért abba is hagyom itt. :)

Ennyi Duff sört adnánk érte mi: (5/5)
Ennyi Duff sört adnék érte: (5/5)

10 komment · 1 trackback

Címkék: sport történelem vízilabda olimpia bajnokok

A bejegyzés trackback címe:

https://dzonline.blog.hu/api/trackback/id/tr1630765

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Propeller 2008.08.24. 22:53:56

DZP. megaháverek - A póló hungarikum maradt, avagy Hőstettek 2 (3)Ha már előző őrjöngésem következménye egy olimpiás poszt lett, most ugyanezt megérdemlik pólósaink, valamint a tegnap [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stranger · http://bkfm.hu 2008.08.24. 19:48:35

menya egyre jobban írsz:). egyébként gratuálok a srácoknak. Sporttörténelmi tett, nem is férhet kétség hozzá, hogy ki ül magasan a világ trónján vizilabdában. Ez pedig nem más mint Magyarország! A visszavonulóknak különösen köszönjük a több mint egy évtized óta tartó kitartást.

A kézisekről meg annyit, hogy a pofátlanságnak is van határa, és a bronzmeccsen fújó kedves bírók ezt messze átlépték. Elcsalták a bronzmeccset, lecsúsztunk a dobogóról, előttünk pedig csupa randa satnyafejű kérdőjeles nők végeztek, hiszen a magyar lányok a legszebbek továbbra is:).. legközelebb..

nOrKa 2008.08.24. 21:25:12

Hm....ezt egy origo címlapon is szívesen olvastam volna, minden szubjektummal együtt:)
Én csak annyit tennék még hozzá, hogy a mester, Kemény Dénes nevét sem szabad kihagyni a sorból.Az ő nayakában ugyan nem lógott ma arany a dobogó legtetején, de nagyon nagy részt az ő érdeme ez a hármas bravúr.És ezt szemmel láthatóan a 'fiai' is tudják.
Zseniális mind szakmailag, mind emberileg, és minden tiszelet az övé, amiért egy ilyen klasszis csapatot összerakott, és elvezénylet immáron harmadszor is az 'Olümposz tetejére'!
Egy ország hajthat előtte fejet...
Szóval szerintem zsinális csapatmunka, elképesztő szakmai tudás az,amit ma ismét megcsillantottak előttünk a fiúk.Erre mondják, hogy megérdemelt győzelem!!
És ha már stranger a magyar sportolónők védelmére keltél a szépségüket illetően, akkor én ugyanezt kell, hogy tegyem, a másik nem magyar érdekeltjei mellett kampányolva, és közülük is 13 legény előtt immáron nyolc kerek esztendeje nincs is semmiféle "randa, satnyafejű kérdőjeles" ember...:D

menyustraktor 2008.08.24. 22:23:26

húbaze tényleg. Keményről egy szót nem írtam.. hát már a végére kissé eldekoncetnrálódtam :D.
nOrkA: 100%ig egyetértek amit róla írtál. Természetesen ez a siker legalább annyira az övé mint a srácoké.
A csajokról is írhattam volna, mert kitettek magukért. A kéziseket nem vártam a 4-be a vb miatt, így aztán ez a bronzérem külön szenzáció. Még ha az "csupán" képzeletbeli is. De ami azt a meccset illeti: nekünk ők a bronzérmesek, a ferdeszeműek is jók, de azon a meccsen nem érdemeltek győzelmet, legalábbis így biztos hogy nem.

menyustraktor 2008.08.24. 22:33:38

egyébként a legelkeserítőbb az egészben Schmitt Pál "minden rendben a sportdimplomáciával" nyilatkozata, meg az, hogy még egy nyomorult, látszólag haszontalan óvást sem nyújtottunk be, hanem csak nyelünk, nyelünk és nyelünk. Hajdú sem nagyon reklamált, és ilyenkor kezdem el megszeretni Gerendás Gyuri bá stílusát, pedig eddig nem csipáztam túlzottan.

stranger · http://bkfm.hu 2008.08.24. 22:52:36

gerendás gyuribát elnöknek!:) az ő mentalitása kéne a sportdiplomáciánkhoz. és ez most full komoly. Senki nem merne eltaposni minket.

menyustraktor 2008.08.24. 23:01:37

emlékszem egyszer a vip páholyból kellett néznie egy Eger meccset mer lezúzott valami bírót :D :D már nem emlékszem pontosan..

stranger · http://bkfm.hu 2008.08.24. 23:34:56

hát az úgy votl h a vasas edzőjének betörte az orrát mert rinyált neki egy meccsen:D és ezért eltiltották:D

nOrKa 2008.08.25. 00:00:17

Schmitt Pál egy bolond:)
Mellesleg nekem ettől az egész 'válságban a magyar sport' és nem nyertünk csak három aranyat történettől forog a gyomrom.
Gondok biztos, hogy vannak, az nem vitás, főként, hogy utánpótlás dolgában nem állunk a helyzet magaslatán, de a legnagyobb baj az én laikus meglátásom szerint az volt így az olimpia előtt, hogy túlmisztifikálta a sok hozzáértő, és a média ezt az egész éremszerzősdit.
Hónapokkal az olimpia előtt az ömlött a drága magyar állampolgárok agyába tévéből újságból, hogy ez és ez a versenyző ilyen esélyes, és hát jó magyar szokás szerint ezt mindenki készpénznek vette, és magasra tette a lécet, csak hát a sporteredmények általában nem borítékolhatóak előre, mert közbeszólhat, mint ahogyan közbe is szólt sok minden,nem utolsó sorban az ellenfelek, akikkel hát ugye nem árt számolni egy-egy sportesemény előtt, és a sok esélyesből kevesebb váltotta az eredményeit éremre, és máris válságban a magyar sport.
Bár ez lehet csak az én pesszimizmusomból ered, de szerintem jobb megvárni a kézzelfogható eredményt, és utána nagyara nyitni a szánkat, mint előre elbízni magunkat, aztán csak pislogni a pofonok után.Szóval újra egy sztorival több, amit aztán hetekig elemezget majd boldog boldogtalan.
Én inkább örülök még ennek 'kis' sikernek is!:)

stranger · http://bkfm.hu 2008.08.25. 11:11:30

részben egyetértek veled, viszont tényleg vannak olyan sportolóink akiknek minimum "illett" volna érmet szerezniük. Ide veszem az öttüsázókat akik világ és európa bajnokok és évek óta alázzák a mezőnyt. No ők leestek a lóról. Mindketten.. ugyanúgy.. ugyanott.. Vagy a párbajtőrözőink, akik szintén szép eredményeket értek el. Nem aztz mondtaom, hogy arany le van zsírozva, de érem mindenképpen elvárható lett volna ezekben a számokban. A sportolóknak tényleg nagy a nyomás, hiszen a ,média fennen hirdeti, hogy kinek milyen érmet kell nyernie, viszont ahogy említettem tényleg vannak olyan sportágak az olinmpián ahol a bronz legalább az elvárás.

menyustraktor 2008.08.25. 11:35:19

Vannak sportágak melyek tényleg válságban vannak nálunk, például a vívók. Egyik régebbi Nemzeti Sportban olvastam egy interjút egy edzővel, ő mondta hogy nem kapnak elég támogatást, nem tudnak fiatal versenyzőket indítani nemzetközi versenyeken, ezért csak azok mennek, akiktől elvárható a jóeredmény, mert azért fizetnek.
Ettől függetlenül, ha már ottvannak az olimpián, ez nem lehet elegendő magyarázat a lebőgésre, ha már az azt megelőző világversenyeken ez "nem volt probléma" :).
süti beállítások módosítása