DZP. megahaverek

"...köszönjük szépen.. ezek vagyunk mi..."

Kvescsön

Kevin Smith... azjóaz?

2008.07.19. 13:38 :: stranger

..azjó.. !! gyerünk kiabáljuk egyszerre. A meg-nem-értett-zseniből lassan meg-értett-zsenivé váló szimpatikus rendező idén tölti a 38. életévét. Lassan megérik arra, hogy a "nagy nevekkel" egy lapon említsék.. Ebben pedig az az óriási, hogy munkássága közben eddig egyszer sem "kurvult el", s végig a saját elmabaját követte. A 21. században pedig ezzel sikert elérni közel lehetetlen. Fő munkássága,1 már kultuszfilmé váló film, a Clerks(shop-stop) köré épül. Pontosabban ezzel kezdődött a sztori. 1994 környékén Kevin volt oly balga, és úgy gondolta, hogy bár nincs neve és ismertsége, megvan benne az írói ill. rendezői véna, s így játszi könnyedséggel megrendez egy filmet. Fogta az összespórolt pénzét, felcsörögte haverját (jason mewes-t), hogy milenne ha filmet csinálnának van jó ötlet, kő még ember.. Szerzett pár amatőr színészt és egy fekete-fehér kamerát és beült a rendezői székbe. Kevinnek isteni érzéke van a karakterekhez, illetve a dialógok megírásához, s így mikor kész lett a film és mindenki ájulásig röhögte magát a fetrengős-ám mégis komoly maggal bíró poénokon, úgy döntöttek, hogy összedobnak még egy kis zsét, és leszerződtetnek egy rendes-igazi számot a filmhez. Így 1-azaz egy zene tette ki a film költségvetésének kétharmadát. Smith olyan karaktereket alkotott, mint Randall a nárcisztikus ál-bunkó videotékás, Dante az örök lúzer rinyagép, vagy a "sorozat" magját adó Jay és Néma Bob.. de ki ne emlékezne Olafra?:D:D.. Egyre többen figyeltek fel a srác komoly tálentumára, s következő filmjénél már támogatókban sem állt rosszul.. Így ugyanabban az "univerzumban" (értsd.. a filmek közt kapcoslat van, nemcsak karakterek terén), rendezett még 5 filmet. Igen ez valóban nagyon bénán hangzik.. Mondhatni rókabőr szaga van a dolognak..

Nem valójában nincs, mivel minden film, nemcsak történetben volt más, hanem akár jelentős műfaj beli eltéréseket is rejtett. Így még a 2. rész a Mallrats(shop-show - plázapatkányok) vígjáték lett, Smithre oly jellemző évekig idézhető sorokkal és párbeszédekkel, a következő a Chasing Amy(Képtelen képregény), már dráma volt. Igen még midnig ugyanabban az univerzumban járunk.. Így feltűnnek a korábbi vígjáték szereplők is..  ..A 4. a "Dogma" 2000 környékén látott napvilágot. A műfajt talán ??vígjáték-thriller??.. Ez volt Smith támadása az egyház ellen, hiszen több kényes kérdést is boncolgatott a film során.. Tonna számra ömlöttek az idézhető sorok, s a filmes utalások(pl.. "nem volt jegye" - Indiana Jones) .... Kevin sziporkázott.. Két jó haverja Ben Affleck(chasing amy) és Matt Damon vállalta el a bűnös angyalok szerepét. Ezután ismét váltás következett, s kihozta minden idők egyik legbetegebb vígjátékát, a Jay és Némabob visszavág-ot. A film amely utat engedett Smith és Mewes kellemes aberrációjának.. ..a film amely ellen még tüntetéseket is szerveztek. Könnyed szórakozás, korábbi karakterekkel, s ezernyi utalással más illetve saját filmekre, akár a dogmában. Ekkor Mewes börtönbe került fogyasztásért és birtoklásért(igen ő valóbnan ilyen:D).. Smith megígérte neki, ha leszokik leforgatják a Clerks 2t(Shop-stop 2). A forgatókönyv évekig porosodott, Mewest kiengedték, megtörtént a film.:).. Méltó befejezése volt a "sorozatnak". Ez volt az a "rész" amelyben minden benne volt Smith korábbi alkotásaiból. Fetrengős poénok, dráma, paródia, utalások, kikacsintások a nézőre, kemény társadalomkritika, egyházkritika, elgondolkodtató cselekmény, s tonnányi idézhető sor(de ezt már megszokhattuk). Kevin talán sajnos végleg lezárta ezt a csodálatos korszakot, ám nem tud nyugodtan a seggén ülni, ahogy soha nem tudott.. Újabb -talán acélba- vágta a fejszéjét, hiszen idén érkezik a Zack and Miri Make a Porno. Igen jól fordítjátok a címet..

íme egy kis ízelítő a filmekből:

 clerks, mallrats, chasing amy, dogma, jay & silent bob strikes back, clerks 2

 

kedvenc: clerks 2

Ennyi Duff sört adnánk érte mi: (5/5)
Ennyi Duff sört adnék érte: (4,7/5)

Szólj hozzá!

Címkék: video film clerks kevin smith jay néma bob

A bejegyzés trackback címe:

https://dzonline.blog.hu/api/trackback/id/tr1575621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása